Almanya’da liman işçileri için toplu sözleşme görüşmeleri başlıyor

Almanya’nın deniz limanlarında yaklaşık 11 bin çalışanı kapsayan toplu sözleşme görüşmeleri Bremen’de başlıyor. ver.di, saat ücretlerine yüzde 8,2 zam veya saat başına en az 2,50 avro artış talep ederken, grev ihtimali ise 30 Temmuz sonrasına işaret ediyor.

BerlinHaber.de

HAMBURG/BREMEN – Almanya’nın deniz limanlarında çalışan yaklaşık 11 bin işçiyi kapsayan toplu iş sözleşmesi görüşmeleri çarşamba günü Bremen’de başlıyor. Hizmet Sendikası ver.di, saat ücretlerine yüzde 8,2 zam, bunun mümkün olmaması halinde ise saat başına en az 2,50 avro artış talep ediyor.

Hamburg, Bremen/Bremerhaven, Emden, Brake ve Wilhelmshaven limanlarını kapsayan toplu sözleşme görüşmelerine ilişkin talep, ver.di’nin Federal Toplu Sözleşme Komisyonu tarafından üyelerle yapılan anketin ardından kabul edildi. Sendika, özellikle düşük ve orta gelir grubundaki çalışanların korunması amacıyla asgari 2,50 avroluk saatlik ücret artışı istiyor.

ver.di Başmüzakerecisi Sylvi Krisch, liman işletmelerinin ekonomik açıdan istikrarlı bir dönemden geçtiğini belirterek, son yıllarda çalışanların zorlu koşullara rağmen tedarik zincirlerinin kesintisiz işlemesini sağladığını söyledi.

Krisch, artan yük hacmi, şirketlerin olumlu mali sonuçları ve çalışanlardan beklenen performansın ücretlere de yansıması gerektiğini ifade ederek, “Modern limanlar isteniyorsa, bu limanları her gün ayakta tutan çalışanlara yatırım yapılmalıdır.” dedi.

Sendika, işverenlerin ilk görüşmede yapıcı bir ücret teklifi sunmasını beklediklerini belirtirken, müzakerelerde uzlaşma sağlanamaması halinde 30 Temmuz’dan sonra uyarı grevlerinin gündeme gelebileceği uyarısında bulundu.

Mevcut toplu sözleşme kapsamında geçerli olan Friedenspflicht (grev yasağı süresi) 30 Temmuz 2026’da sona eriyor. Bu tarihe kadar sendikanın grev veya uyarı grevi yapması yasal olarak mümkün değil.

İlk görüşme, 22 Temmuz Çarşamba günü Bremen’de, Alman Deniz Limanları Merkez Birliği (ZDS) ile ver.di arasında gerçekleştirilecek.

Bunlarda İlginizi Çekebilir

Hamburg’da bıçaklı saldırı: 17 yaşındaki şüpheli tutuklandı

Alman SPD’den Özgür Özel’e destek mesajı: Yeni parti girişimini kutladı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

BerlinHaber

berlinhaber.com

🇹🇷 [TR] "Karanlık karanlığı yok edemez; onu ancak ışık yok edebilir. Nefret nefreti yok edemez; onu ancak sevgi yok edebilir. Ve burada nefrete yer yoktur."

🇩🇪 [DE] „Dunkelheit kann Dunkelheit nicht auslöschen; nur Licht kann das. Hass kann Hass nicht auslöschen; nur Liebe kann das. Und hier ist kein Raum für Hass.“